8/29/2010

Paraguaya-meloni salat magusas vahuveini kastmes.











Sellise tulemuse sai siis minu esimene katsetus paraguayaga. Natuke infot neile, kes selle viljaga veel kokku puutunud ei ole.

PARAGUAYA
... on pärit Hiinast, kus seda hakati kasvatama juba 19. sajandil ning viimastel aastatel kogunud palju populaarsust ka Euroopas;
... on ebatavalise lameda kujuga virsikud ning seetõttu kutsutakse neid sageli ka UFO- ning saturnvirsikuteks;
... sisaldab palju A- ja C-vitamiini;
... ei sisalda kolesterooli, rasva ega naatriumi;
... on kergelt pähkli maitsega;
... säilib poolküpsena toatemperatuuril 3-4 päeva. Küpseks saades säilib külmkapis lisaks veel paar päeva;
... maitse on magusam ning vähem happeline, kui tavalisel virsikul;
... kivi on pistaatsiapähkli suurune;
... tänu oma kujule on mugav käest süüa;
... süüakse värskena, siirupis, jäätisega. Kasutatakse kookides jm küpsetistes ning sobib hästi ka grillimiseks ning lihatoitude juurde.
Allikas: Rimi

Tulemus sai mahlane ja magus. Magustoidu peale sobiks hästi veel ilma suhkruta vahukoor või siis kasutada seda hoopis kastmena vanilje jäätise peal. Kui arvestada umbes selliseid portsjoneid nagu minul piltidel, siis jätkub sellest kogusest 4le.

Vaja läheb:

6 paraguayat
umbes 800g-1kg melon või siis suurest melonist pool ( kaal enne koorimist ja seemnete puhastamist)
100ml suhkrut
6 tl (kuhjaga) fariinisuhkrut
50ml vett
250ml vahuveini
3tl kartulitärklist
mandlilaaste

Valmistamine:

1) Puhasta melon seemnetest ja lõika ära koor. Seejärel lõika melonist umbes 2x2cm suurused kuubikud.
2) Lõika paraguaya neljaks ja eemalda kivi.
3) Vala suhkrud ja vesi pannile. Lase umbes 2 minutit segamata keeda.
4) Pane pannile melonid ja paraguayad ning lase kaane all haududa umbes 5 minutit. Selleks võid natuke kuumust alandada.
5) Kui 5 minutit hakkab täis saama lisa uuesti kuumust ja sega vahuvein tärklisega.
6) Kalla vahuvein pannile ja aeg-ajalt segades lase sel ilma kaaneta pannil 10 minutit keeda.
7) Selle aja peale peaksid paraguaya koored ise ära tulema või vähemalt nii palju lahti lööma, et neid saab kergelt eemaldada.
8) Eemalda koored, lase salatil pisut jahtuda ning serveeri näiteks vahukoore ja mandlilaastudega.

Vahukoort minul ei olnud, kuna eilse koogi peale läks rohkem kui arvasin, aga kindlasti oleks see sinna hästi sobinud. Selleks tuleb muidugi salatil natuke rohkem jahtuda lasta, et vahukoor ära ei sulaks. Aga homme ootab proovimist seenepirukas, millele juba täidise peaaegu valmis tegin..mmm ei jõua ära oodata :) Uskumatu, et ma mõni aasta tagasi ei tahtnud seeni isegi proovida..ega ma veel kõikide seentega sõber ei ole, aga noh kukkeseened on küll juba täitsa ahvatlevad. Peab vist ise ka sammud metsa poole seadma.

No comments: