8/26/2010

Aleksandri kook

Läksin sügavkülma kallale, et sealt lehttainast leida ja pirukaid teha, aga mida pole seda pole. Selle asemel leidsin sealt hoopis paki muretainast. Jah, muidugi oleksin ma võinud ja isegi pidanud selle taina ise tegema, aga olemas ta oli ja ära pidi kasutama. Hakkasin siis pead vaevama, mis sellest meisterdada. Kuna alles sai marjakooki tehtud, langes see variant ära ja kohupiima pean laupäevaseks sünnipäeva järeltähistamiseks hoidma. Poodi nagu ka mingi ühe asja pärast ei viitsi minna, või mis? Mõtlesin, et ega koduste vahenditega vist muud üle ei jää kui küpsiseid valmistada, aaaaga siis ta mulle pähe prantsatas-Aleksandri kook. Erilisi vahendeid see ei vaja, kuid ilusa tulemuse jaoks natuke harjutamist küll ja küpsetamisega peab olema ettevaatlik, et koogist äkitselt üks suur küpsis ei saaks. Minu elu esimene isetehtud Aleksandri kook sai vägagi hea, kuid välimuse kallal peab järgmine kord rohkem vaeva nägema-õnneks mul on olemas teooria, mida peaks teisiti tegema. Siin on pilt ja allpool ka valmistamise õpetus.

Vaja läheb:

800g muretainast
300ml tuhksuhkrut
haput moosi (mina kasutasin punasesõstra moosi) nii palju, et kook saaks kaetud-minul läks 13 spl :)
3tl kakaod
punast toiduvärvi või punase marja siirupit
vett

Valmistamine:

1) Rulli muretainas küpsetuspaberil plaadi suuruseks. Kui tainast hakata paberile tõstma võib see katki minna, seega on kõige lihtsam lõpupoole tõsta tainas plaadile ära ja kätega viimane töö tainarulli eest ära teha.
2) Küpseta ahjus 175 kraadi juures 13-15 minutit.
3) Lõika tainas pooleks kuni see veel soe on ja jäta jahtuma.
4) Jaga tuhksuhkur kaheks: 250ml roosa värvi jaoks ja 50ml kakao jaoks.
5) Lisa kako ja tuhksuhkru segule 3tl vett. Kuna mina kasutasin roosa värvi saamiseks vedelat toiduvärvi oli see ka natuke vee eest ja vett pidin juurde lisama umbes 10tl. Tegelikult peaks vett lihtsalt tasapisi lisama ja ootama , et tuleks sobiv konsistents- nii palju, et lusikaga liiga palju seda koogi peal siluma ei peaks ja nii vähe, et see koogilt maha ei voolaks.
6) Kui tainas on täiesti jahtunud kata üks pool moosiga ja tõsta ettevaatlikult teine pool esimese peale.
7) Kata kook roosa glasuuriga ja peale tee triibud natuke vedelama kakaoglasuuriga.  Siin ongi selle koogi tegemise kõige raskem koht. Et kook saaks ka silmale hea, saab vedada hambatiku abil tumedast glasuurist triipe või mis iganes ilusaid kujundeid, aga selleks peab kiiresti tegutsema ja glasuur peab olema parasjagu vedel. Aga eks ikka harjutamine ole see, mis meistriks teeb.
8) Enne serveerimist lase koogil paar tundi seista.

No comments: