Mis oleks jõulud ilma piparkookideta? Ei tea, sest selliseid jõule ma ei mäleta ja nüüd kui on käes 2. detsember teen ma juba teist korda isetehtud tainast piparkooke. Plaanisin seda juba päris kaua, kuid lugedes kui keerukas ettevõtmine see on, otsustasin ma juba peaaegu loobuda. Siiski leidsin netiavarustest imelihtsa retsepti, millega mööda panna on minu arust päris keeruline. Nii et enam ei ole ühtegi vabandust, miks piparkoogitainast poest osta. Retsepti leidsin justkui nami-namist, aga enam sealt sellist ei leia. Retsept ise järgmine:
Vaja läheb:
1,5dl tumedat siirupit
200g võid
2dl suhkrut
8dl jahu
2tl soodat
2 muna
0,5-1 pakk piparkoogimaitseainet
Valmistamine:
1) Keeda paksupõhjalises potis tume suhkrusiirup. Mina tegin nii, et pruunistasin natuke vett ja suhkrut tumedaks ja siis lisasin 1,5dl poest ostetud heledat siirupit. Jällegi peab olema pruunistamisega ettevaatlik. Kui aga liiga vähe pruunistada tulevad hoopis valged piparkoogid.
2) Kui siirup keedetud võta pott pliidilt ja lisa või.
3) Sega segu ühtlaseks, lisa suhkur ja piparkoogimaitseaine. Lase segul jahtuda.
4) Sega taina hulka munad ning seejärel sega jahu soodaga ja lisa tasapisi tainale.
5) Segu jääb esmapilgul liiga pehme, aga sellest jahukogusest piisab kindlasti (lisanudub seda ju piparkooke tehes ka). Pane tainas kilesse ja jäta vähemalt üleöö külma seisma. Seistes maitse tugevneb, seega võib tainas ka paar-kolm nädalat külmas seista. Kui tahad veel varem valmis teha võid tainast sügavkülmas säilitada. Kogusest saab natuke üle 1kg tainast. Head küpsetamist!
No comments:
Post a Comment