9/10/2010

Croissant singivahuga



Mis oleks parem kui alustada hommikut omatehtud soojade saiadega. Selle retsepti jaoks sain idee Talleggi retseptide seast.  Croissantid tegin ise ja täidise retsepti muutsin ka. Croissanti retsepti sain siit - tegin poole kogusest ja 220 kraadi asemel küpsetasin 200 kraadi juures, sest minu ahjus oleksid nad muidu lihtsalt üle küpsenud.

Panen retsepti kirja pool originaalretseptis antud kogusest, millest sain 8 croissanti ja sellele kogusele jätkub ka täpselt singivahust.
Valmistamisaeg: 3 tundi (sh kerkimine) + 15 minutit ahjus

250 g tavalist või tugevat nisujahu
20 g suhkrut
1 tl soola
8 g värsket pärmi
100 ml leiget vett
50 ml leiget piima
125 g võid
1 muna

Sõelu jahu, suhkur ja sool suurde kaussi. Murenda pärm sooja vee ja piima sisse, lase 5 minutit seista, kuni pärm lahustub. Tee jahukuhja keskele süvend, kalla sinna pärmisegu. Sega vedelikku, vähehaaval jahu kaasates, kuni saad ühtlase taina. Vormi palliks, kata kinni ja lase külmkapis 20 minutit puhata. Pane või kahe küpsetuspaberi lehe vahele ja tao tainarulliga, kuni võitükk on lame ja 10 cm ruudu kujuline.  Puista tööpinnale jahu. Rulli tainas 20 cm ruuduks, pane võiplaat keskele ja keera tainaservad võiplaadi peale. Rulli tainas 12 x 30 cm ristkülikuks. Puista peale veidi jahu, et tainas tööpinnale kinni ei hakkaks.  Keera 1/3 tainast ülejäänud taina peale, siis keera ülejäänud kolmandik tainast peale. Keera tainast enda ees 90 kraadi, siis rulli uuesti 12 x 30 ristkülikuks, voldi uuesti kokku. Keera toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi tahenema. Korda rullimist ja voltimist 2 korda. Keera toidukilesse ja lase tainal veel 30 minutit puhata.  Rulli tainas õhemaks ja lõika mõlemat pidi diagonaalselt pooleks ja siis veel risti. Rulli kolmnurgad kokku, alustades lühimast otsast. Vormi kergelt poolkuukujulisteks. Aseta ahjuplaadile, tipp allpool, et sarvesai küpsedes lahti ei vajuks. Kata ahjuplaat ning lase soojas tuuletõmbevabas ruumis kahekordseks kerkida (seda võib üle öö teha). Kuumuta ahi 200- 220 kraadini. Pintselda sarvesaiad lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 15 minutit.

Mina rullisin taina valetpidi kokku kuna tegin taina enne valmis ja hommikul retsepti ei lugenud, aga õnneks püsisid minul saiad ilusti koos. Teie tehke ikka nii, nagu siin kirjas:)

Kui croissantid on ahju pandud hakka valmistama singivahtu.

Vaja läheb:

150 Tallegi kanasinki tilliga
50g maitsestamata toorjuustu
5sl majoneesi
tomateid
2 küüslaugu küünt

Valmistamine:

1) Haki sink ja küüslauk peenikeseks või purusta blenderis. Ka bleneris purustamiseks võiks singi ja küüslaugu natuke väiksemaks lõigata.
2) Vahusta juurde majonees ja toorjuust.
3) Lõika croissantid pooleks ja pane vahele tomativiilud ja nt kilekoti abil singivaht.

No comments: